FOTOĞRAFÇILIK

İnsan, gözüyle beynine kazıdığı hareketli görüntüleri hafıza arşivinde saklarken; fotoğraf makinasının; dar, geniş açılı objektiflerinin vizöre ulaştırdığı ışık oyunlarını, film karelerinde dondurur. Bunlar kimi zaman geniş çerçevelerin göbeğinde sergilenirken, çoğunlukla da fotoğraf albümlerinin sayfalarında düne ışık tutar.

Fotoğrafçılık bir çok insan için vazgeçilmez bir hobi iken, bir çok insanın da geçim kaynağı durumundadır. Bu işi kendine zevk edinmiş, özel olarak uğraşan, dergileri, sergileri kaçırmayan insanlar, çektiği her kareden sonra fotoğrafçılığa bir kat daha bağlanmaktadır.

Ülkemizde 1979 yılından sonra başlayan renkli fotoğrafçılık, o dönem ki insanlar üzerinde nasıl etkili olmuştur kim bilir? Şu anda bile biz çektiğimiz fotoğrafların bazılarından ne kadar çok mutlu oluyoruz. Ve teknoloji karşısında hayrete düşüyoruz.

"Fotoğraf yarına,dünü anlatan bugündür." D.E.

 

FOTOĞRAFÇILIKTA KULLANILAN TERİMLER

ASA: Amerikan Standartlar Birliği tarafından açıklanan, ışığa karşı duyarlı malzemeyi derecelendirme birimlerinin yöntemi.

DENKLANŞÖR: Pozlandırma yapmak için obtüratörü çalıştıran düğme ya da kol.

DİYAFRAM: Işığa karşı duyarlı filmin ne kadar ölçüde ışık alması gerektiğini kontrol eden objektif üzerindeki sistem.

ENSTANTENE: Işığa karşı duyarlı filmin, ne kadar süre ile pozlandırılacağını debit eden sistem.

FİLTRE: Filmlerin üretildikleri renk ısılarında kullanılmamalarından kaynaklanan renk ve ton hatalarını gidermek için kullanılan saydam ya da yarı saydam malzeme.

OBJEKTİF: Görüntüyü film üzerine net olarak yansıtan ince ve kalın kenarlı merceklerden oluşan optik sistem.

OBTÜRATÖR: Objektiften film üzerine düşen ışığın süresini ayarlayan, otomatik olarak açılıp kapanan, siyah bez veya çelikten yapılmış perdedir. Verilen enstantene değerine göre açılır ve kapanır. Makinanın en kolay bozulan ve en zor tamir edilen parçasıdır.

POZOMETRE: Fotoğraf çekimlerinde en uygun sonucun alınabilmesi için gerekli ışık ölçüsünü, enstantene ve diyafram değerini otomatik olarak gösteren cihaz.

VİZÖR: Fotoğraf makinasını konuya yöneltmeye, konuyu çerçevelemeye, netlemeye, çekimin sağlıklı bir şekilde gözle konrol edilmesini sağlayan mekanizma.

GREN: Fotoğrafın üzerindeki keskinlik, kumluluk oranı. Gren arttıkça kumluluk artar.

SENKRONİZASYON: Denklanşöre basılmasıyla, flaşın patlaması ve obtüratörün açılıp kapanarak çekim işleminin aynı anda sağlanması, çakışmasına denir.

NEGATİF: Çekilen konuların ters tarafa görüntü veren özelliğe sahip film görüntülerine negatif denir.

POZİTİF: Çekilen konuların aynı renk ve görüntü de görünen, kimyasal olaylardan sonra da pozitif görüntü veren filmlere denir.

KONTRAST: Siyah-beyaz arasındaki ton farkı veya konu üzerinde görülen parlak ışıklarla gölgeli kısımlardan yansıyan ışıkların oluşturduğu açıklık-koyuluk farkına verilen addır

FOTOĞRAF ÇEKİMİNDE DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR...

Fotoğraf çekimine başlamadan önce dikkat etmemiz gereken bazı kurallar vardır. İşte bu kurallar:

   Öncelikli olarak fotoğrafın hangi amaçla çekileceğinin belirlenmesi.

   Fotoğrafın çekim amacı doğrultusunda kullanılacak olan filmin ve makinanın ayarlanması.

   Işıklandırmanın ve konunun ayarlanması.

 

   Makinaya filmin iyi takıldığına emin olmak.

   Konunun ışık ve uzaklığına göre uygun olan enstantene ve diyafram ayarlarının yapılması (Eğer makinanızı otomatık ayarda kullanıyorsanız, deklanşöre basacağınız zaman nefesinizi tutmalı ve netliği iyi yapmalısınız).

   Çekim için flaşı kullanmanız gerekiyorsa, flaşın patlayıp patlamadığına da dikkat edin (Her koşulda flaşlı çekmeye dikkat edin. Bu sizin daha iyi sonuçlar almanızı sağlar. Tabi ki sanat fotoğrafları bu durumun dışındadır. O tür çekimler de almak istenilen sonuca göre flaş kullanılır).

   Çok önemli gördünüz kareleri tekrar çekerken yapacağınız ufak değişiklikler güzel sonuçlar almanızı sağlayabilir.

   Fotoğrafta önemli gördüğünüz bölümü ekranın  ortasına, odak noktasına alarak çekim yapmak görüntü açısından daha iyi sonuçlar almanızı sağlar.

   Çekim sırasında en önemli ayrıntının ışık olduğu unutulmamalı, ışık yansımaları ve ayarı dikkatle ayarlanmalıdır.

                         MAKİNA NASIL TUTULMALI?

   Makinanın ağırlığı sol elde olmalıdır. Sol el makinayı rahat bir şekilde kavramalıdır.

   Sağ el ağırlığı dengeler ve işaret parmağı deklanşörün üzerine getirilir. Deklanşöre makinayı sarsmadan ve netliğe dikkat edildikten sonra basılır.

   Sol elin dirseği göğüse dayandırılarak destek sağlanır.

   Deklanşöre basma anınıda nefes tutulur, sol kol ile göğüsün hareketi önlenmiş olur.

   Deklanşöre basarken objektifin önüne elinizin ya da başka bir cismin gelmemesine dikkat edin. Ayrıca makinadaki kayışının da boyuna asılması hem emniyet için, hem de objektifin önüne gelmemesi için iyi olur.


 

 

©Webmaster Tuncer MANKIR Or Lavaraci